pondělí 15. října 2012

Mája ve školce

Z Majdulky se stává čím dál větší osobnost se svými osobitými názory, především na to, co rozhodně dělat nebude, protože to "neumí" (den předtím to uměla bez problémů). Také samozřejmě ví nejlíp, co určitě "počebuje" a nejraději by to tu všechno řídila. Stále věřím, že je to věkem, vývojové stádium, ze kterého brzy vyroste.


Nevycházím z údivu, jak si vede ve školce. Tuhle jsem pro ni přišla, děti byly na zahradě, Vojta jezdil na koloběžce, hledám Majdu. Majda sedí nahoře na skluzavce, za ní stojí hošíček o dost větší, čekám, co bude, mám strach, že ji strčí, ale je to až na druhém konci zahrady, nemám šanci tam doběhnout a zachránit ji. Hošíček si sedá za Majdu, sjíždí spolu ze skluzavky. Majda přibíhá, hošíček za ní na autíčku. Je to Míša z předškoláků. Majda mě zdraví, odbíhá, něco si povídá s Míšou a hihotá se. Dává Míšovi pusu, Míša jí taky dává pusu, děsně se tomu chechtají. Přelézají spolu prolézačku, Míša Majdu jako pošťuchuje, Majda se tomu děsně chechtá. Valím oči a nevěřím. Tohle je moje Majda?

Po několika dnech.
Děda: "Majdulko, máš ve školce kamarády? S kýmpak si ve školce hraješ?"
Majda: "S Míšou si hjaju na zahjadě. Ve školce si hjaju s Kjištofem, když tam Míša není."

Po několika dalších dnech.
Jdu po chodbě ve školce, koukám na šňůru se zavěšenými výkresy. Očima přejíždím podpisy. První Adélka, druhý výkres Natálka, třetí Matýsek.... další obrázek Anička,.... a poslední výkres je podepsaný Majdalenka a Honzík!

Dneska.
Po nekonečné chvíli je Majdalenka převlečená, dává mi pusu a vchází do herničky. Děti sedí na koberci v kroužku, paní učitelka jim ukazuje obrázky se zvířátky. Dveře se zavírají. Slyším: "Dobrý den, Majdičko, povídáme si tu o zvířátkách, pojď si k nám sednout. Kluci nestrkejte se, Majdička si sama vybere, vedle koho si sedne."
Je slyšet, že se paní učitelka docela baví: "Majdi, sedni si, prosím tě, tady mezi kluky, udělali ti místo."

Vliv staršího bratra je jasně vidět, jsem zvědavá, kdy převáží holčičí kamarádky.

Tajně ji podezírám, že v klučičí partě jasně boduje tím, že je učí lumpárny, co zná od Vojtíka.

1 komentář:

  1. Se tady směju nahlas.
    Majdulka je třída!

    U nás je to naprosto opačné - Sofi je takový ten vílý typ, žijící ve vlastním světě (nechápu, po kom to má :)))

    OdpovědětVymazat