pondělí 22. května 2017

Dětská práce

Mít vzrostlé stromy v okolí s sebou přináší i zvýšený nárok na odstraňování náletů. Zvlášť na jaře toho před vchodem vybují nepočítaně.

I napadlo mě, že bych mohla zabít dvě mouchy jednou ranou. Děti by dostaly kapesné a před vchodem by to přestalo vypadat jako slušný základ budoucí džungle. Ohodnotila jsem přibližný počet rostlinek zkušeným okem. A vyhlásila, že za deset rostlinek i s kořínky budu vyplácet 1Kč.

Naštěstí nebyl doma narušitel a bojkotér všeho. Jen jedna slečna, co jí zasvítili dolary v očích jak strýčku skrblíkovi a nejmenší, který si ještě plně neuvědomuje význam a výhody tvrdé měny v kasičce.

Majda se tedy pustila do práce. První desítka jí dala dost zabrat, babrala se s každou rostlinkou, po jedné je nosila. Pak už si našla systém a jela jako kombajn. Za nějaký čas prohlásila, že už končí a že se mám jít podívat.


Zálibně hleděla na svoji práci: "Mami, myslíš, že bych měla místo těchhle šedých kamínků dát spíš křemínky? Nebo kousky skla, to by bylo mnohem hezčí!" Předpokládám, že přehlídka měla potěšit oko případného kolemjdoucího. S námahou jsem ji přemluvila, že celá cenná sbírka poputuje do popelnice.

Druhý den šli ještě sklízet s Matějem, procvičil si matematiku a vydělal 4 Kč do kasičky. Plevele znatelně ubylo, zbytek dotrhám sama a zadarmiko :)

2 komentáře: