čtvrtek 21. března 2013

Velikonoce se blíží

Slunečné počasí o víkendu nás tak navnadilo, že jsme s dětmi nelenili, společnými silami pokopali zmrzlou zem a zasili mrkev.

Každý jeden řádek, kde však budou růst Majdiny mrkve, netuším, ale v řádku to určitě nebude, než se k němu dostala, měla hrstičku se semínky skoro prázdnou, alespoň nebude muset protrhávat. 

Vojta rozpřádal plány jak jemu vyroste obrmrkev a bude muset zavolat dědu, babičku, vnučku, pejska... a nebo to prostě rovnou vyhodí do povětří dynamitem.

V neděli jsme se vypravily na holčičí koledu a moc jsme si to užily. Vyprášily jsme s Majdou sousedy. Vojta se taky nemohl dočkat, jestli na něho někdo přijde. Jako školačka jsem koledu neměla ráda, ani holčičí ani klučičí, přišlo mi to trapný (jenže, co v tom věku není "trapný", že jo.) Teď si to užívám, zastavíme se na návštěvu, vybušíme, popovídáme... přes zimu se málo potkáváme.



V pondělí jsme se jali zdobit vrbové proutí, děti nadšeně pomáhaly a pěly u toho písně. Koledy. Jenže vánoční. Moje jarní náměty se neujaly. Tvrdošíjně pořvávaly Rolničky rolničky a Půjdem spolu do Betléma. To ještě svítilo sluníčko.

Akce pokračovala mytím oken. Vybavila jsem je čepicemi a mikinami. Každý dostal hadřičku, Vojta předmýval, Majda byla mezičlánek a já už jen leštila - nádherně se přes to kouká. Ještě nám zbývá druhá půlka, tam totiž spal Mates.

Pak se rozfičel vítr a propadávaly vločky. Děti koukaly skrz umytá okna a počítaly spadlá vajíčka kutálející se bezcílně hnána větrem po dvorku, každé další spadlé bylo odměněno bouřlivým jásotem. Vrbové proutí bylo následně přeneseno do bezpečí a opět ověšeno. A to už začala ta pravá vánice.

Majda všude vypravuje, že už brzy přijde ježíšek a studuje reklamy ve Sluníčku, co nutně počebuje. Vojta ráno prohlásil: "Je to úžasná nádhera, maminko, akorát to mělo přijít trochu dřív."

Včera byl první jarní den, stavěli jsme sněhuláka, našeho první a zároveň (doufám) posledního tuto zimu.




11 komentářů:

  1. Když jsem v noci při kojení koukala na tu bílou nádheru, říkala jsem si, že by se to hodilo. Tak asi v noci z 23/12 na 24/12. Teď, v půlce března, je slovní spojení "bílá nádhera" opravdu nepatřičné. Můj manžel byl peprnější, prohlásil, že před prodejnou odhazuje ty bílý sr..y :-( Ale sněhuláka máte pěknýho, to jo :-) A umytý okna závidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majda, když viděla tu kupu sněhu na dvorku a na silnici prohlásila: "Tak to je kjutý!"

      Vymazat
  2. Sněhulák v březnu prima:-)))
    Taky bych šla rozkopat zmrzlou zem, ale sluníčko tu jaksi není a v dešti se mi moc nechce:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás stále prosněžívává, ale krkavci v zoo prý snesli vajíčko, což znamená, že nejpozději do tří týdnů je tu jaro - buď ve střehu :)

      Vymazat
  3. Těmi vánočními koledami to děti vystihly úplně přesně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenechaly se zmást mými zcestnými návrhy jarních popěvků.

      Vymazat
  4. tak holčičí koledu znám je Rychnova :)

    U nás tento zvyk vůbec není a myslím, že je to velká škoda..

    Jsem zvědavá, jaká ta mrkev vyroste :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že je to škoda, rovnoprávnost musí být, alespoň na rychnovsku :)

      Jestli máte trochu zbytečného dynamitu, čekáme vás v srpnu na sklizeň :)

      Vymazat
    2. dynamit nemáme.. ale jsme "statni hanáce" a my tu mrkev vytánhnem ;)

      Vymazat
  5. také já neznám takový zvyk...a brala bych, dámské jízdy to my umíme :o)
    máš prima děti !

    OdpovědětVymazat